Diş ve Çene Cerrahisi

oral-surgery-raleigh

Dişler Neden Çekilir?
Günümüzde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin dişhekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte, bazı durumlarda, hasta sağlığını koruma veya tedavi planlaması nedeniyle diş çekimine başvurulmaktadır. Bu durumları şöyle özetleyebiliriz:
►   İleri derecede çürük ve madde kaybı yüzünden tedaviyle kurtarılamayan dişler,
►   Çarpma sonucu, tedavisi mümkün olmayacak şekilde kırılan dişler,
►   Kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan apseli dişler,
►   İleri derecede dişeti iltihabı nedeniyle sallanan dişler,
►   Zamanında düşmeyen süt dişleri,
►   Aşırı konum değişikliği (dönme, devrilme vb.) nedeniyle sorun yaratan dişler,
►   Kist ya da tümör içindeki dişler,
►   Tam sürememiş (gömük) ve sorun yaratan dişler,
Yer darlığı nedeniyle ortodontik tedaviye yardımcı olmak amacıyla, sorunsuz olduğu halde bazı dişler çekilebilir.

Yirmi Yaş Dişleri
Yirmi yaş dişleri gömülü ya da yarı gömülü olarak ağızda yerlerini almaktadır. Dişin normal doğasında ağız ortamında yer alması gerekir. Diş şayet gömülü ise önündeki ya da komşusu olan dişlere zarar verir.

Dişin etrafını saran bir kese vardır. Bu kesenin enfekte olması sonucunda komşu dişler de etkilenerek kist oluşumuna neden olur. Nadiren, bir kist tedavi edilmez ise ciddi komplikasyonlara neden olur. Yirmi yaş dişlerinin bir sorun çıkarttığında çekilmesini beklemek hatalıdır. Özellikle hamilelik düşünen bireyler bu planlarından önce bir panoramik film çektirip gömülü dişlerini aldırmalarında oldukça fayda vardır.

Tam anlamıyla sürmüş yerini almış 20 yaş dişlerinin doktor kontrolünde çekilip çekilmeyeceğine karar vermek gerekir. 20 yaş dişlerinin arkasında bulunan diş eti zamanla iltihaplaşmaya müsait ise almakta fayda görülür.